Over Dataplatform

Dataplatform

Dataplatform is een initiatief van Civity. De belangrijkste doelstelling is om samen met overheden, bedrijven en kennisinstellingen het potentieel van (open) data te benutten. Civity ondersteunt de deelnemers aan Dataplatform met (infrastructurele) diensten, kennis, bijeenkomsten en projecten. Civity is ook één van de initiatiefnemers van FIWARE Lab NL, een gratis ontwikkelomgeving voor data- en Internet of Thingstoepassingen.

Dataplatform is een dienst voor elke organisatie om data op een makkelijke en veilige manier te ontsluiten, op te slaan, te beheren en te presenteren. Dataplatform is volledig gebaseerd op open source software (waaronder CKAN en Drupal). Data kan beschikbaar gesteld worden aan alle geïnteresseerden, maar ook alleen gedeeld worden binnen uw eigen organisatie of met partners. Met Dataplatform bepaalt u hoe en met wie uw data wilt delen.

Data in alle smaken

Dataplatform kan data op verschillende manieren aanbieden en opslaan: van downloadbaar bestand tot programmatische ontsluiting via een gestandaardiseerde API. Dataplatform verlaagt de drempel om data aan te bieden en maakt het direct toegankelijk voor iedereen. Waar mogelijk worden de data direct getoond op een kaart, in een tabel of grafiek.

Het grote aantal mogelijkheden stimuleert hergebruik, zorgt voor transparantie en bevordert de participatie. Data kunnen door iedereen worden gebruikt in R&D activiteiten, beleidsprocessen, visualisaties, datajournalistiek en natuurlijk voor het ontwikkelen van applicaties. Heb je specifieke datawensen? Neem contact op en dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

De Dataplatform community

Dataplatform investeert veel tijd en energie in de samenwerking met alle betrokkenen. Wij willen de voordelen en mogelijkheden van data inzichtelijk te maken voor inwoners, bedrijven, publieke organisaties en kennisinstellingen. Dat doen we door samen datasets te inventariseren, verzamelen en te standaardiseren. En door bijeenkomsten te organiseren om ontwikkelaars en ontwerpers meer vertrouwd te maken met de tools, beschikbare datasets en projecten rondom data. 

Met de deelnemers laten we iedereen de voordelen van samenwerking zien en stimuleren we de beschikbaarstelling van meer en bruikbare data. Centraal staat het verbinden van vraag en aanbod, zodat bedrijven en overheden slimme en efficiënte diensten kunnen ontwikkelen met data. Heb je goede voorbeelden? Meld ze aan.