Nieuwsoverzicht

Als je over data beschikt en dat openbaar wilt stellen, kom je al gauw het woord "dataset" tegen. Op Dataplatform staan bijvoorbeeld meer dan 2.000 datasets. Maar wat betekent dat begrip eigenlijk?
Tom Willebrandts is een drukbezet man. Hij is Manager Trade & Invest bij Utrecht Region en landen coördinator voor de Nederlandse OASC-steden. De internationale non-profit organisatie OASC (Open & Agile Smart Cities) heeft als doel de smart city data en servicemarkt te creëren en vorm te geven. Daarnaast is Tom ook programma manager voor de Future Citiy Foundation. Future City is het smart city platform dat stedenbouwers en techs verbindt met gemeenten en ze stimuleert om samen oplossingen te bedenken voor het creëren van slimme steden. Tom vertelt over zijn functie en toekomstbeeld van de smart city.  
In juni hebben wij gewerkt aan nieuwe functies op Dataplatform. Hieronder tonen we de ontwikkelingen op een rij.
Iedere maand lichten wij een dataset uit om te informeren over de interessante datasets die op Dataplatform staan en te inspireren over hoe anderen de datasets hergebruiken. Deze maand zijn het de invalidenparkeerplaatsen van Den Haag; een dataset van de High Value Data Lijst waar VNG-realisatie een standaard voor heeft ontwikkeld. Het ontwikkelen van standaarden voor datasets is zinvol om hergebruik van de dataset zo veel mogelijk te stimuleren. Daarom moedigen wij gemeenten aan de High Value datasets op Dataplatform te zetten. Lees meer over de High Value Data Lijst en hoe je deze datasets kunt ontsluiten op Dataplatform.
Om zo veel mogelijk interessante gemeentelijke gegevens te verzamelen op Dataplatform.nl, heeft Civity diverse datapartners. Sinds 1 april 2018 werkt Civity samen met Kunstwacht voor datasets over beeldende kunst in de openbare ruimte. Kunstwacht onderhoud en restaureert deze bijzondere objecten voor ongeveer 130 gemeenten in Nederland. Onder deze objecten vallen beelden, monumenten, gedenktekens, muurdecoraties, en bijzonder straatmeubilair zoals lantaarns en banken, maar ook binnen kunstcollecties.
Ton Mol is Beleidsmedewerker I&A voor de Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden. Binnen de Drechtsteden werken zeven gemeenten vernieuwend en effectief samen.   Namens de gemeenten Alblasserdam, Dordrecht, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht publiceert Ton Mol open data op Dataplatform. Hakan Akdoğan (Alliance Manager van Civity) stelde hem vijf vragen over de betrokkenheid van Ton en de Drechtsteden bij Dataplatform.  
Op de site waarismijnstemlokaal.nl krijg je met het ingeven van je locatie of plaatsnaam alle stemlokalen in de buurt te zien op een interactieve plattegrond. Dit werkt voor alle meer dan 9.000 stembureaulocaties in heel Nederland. De onderliggende data die hiervoor wordt gebruikt is de Stembureaus gemeenteraadsverkiezingen 2018 dataset afkomstig van Dataplatform.   De brongegevens van deze dataset zijn afkomstig van Open State Foundation. Deze foundation is ook verantwoordelijk voor de website waarismijnstemlokaal.nl. Civity zorgt voor de complete en correcte samenvoeging van alle data in één dataset en het openbaar beschikbaar stellen van de set op Dataplatform.
Sinds begin 2017 deelt de gemeente Tilburg de open data van haar gemeente via Dataplatform.nl. Een bijzondere dataset die Tilburg beschikbaar stelt is de Kernregistratie Topografie, afgekort als de KRT. De KRT is een uitgebreide 'dataset'. In de kernregistratie staan veel objecten uit de openbare ruimte met hun coördinaten.  Deze data bieden ze in Tilburg aan om enerzijds transparant te zijn en anderzijds willen ze af van de vraag: "Mag ik een stukje KRT van jullie?".
Net voor de lente verrast februari ons nog met een week lage temperaturen. Voor iedereen geldt de boodschap om zich extra warm aan te kleden en goed op te letten als je de deur uit gaat. Dat laatste is voor veel gemeenten een aandachtspunt. Zo zijn ze druk in de weer met strooiwagens om de kans op gladheid te verkleinen en wordt het voor burgers makkelijk gemaakt om zelf strooien. Amersfoort gaat nog een stapje verder.