Imagem maakt Verkiezingsdata inzichtelijk

Elke vier jaar vinden de gemeentelijke verkiezingen plaats. Stemmen gebeurt op een van de verschillende stembureaus verspreid over de gemeente. Elk stembureau weet dus hoeveel stemmen er zijn uitgebracht, waarop gestemd is en welke stem blanco, geldig of ongeldig is. Het datavisualisatie bedrijf Imagem gebruikt deze data om helder en duidelijk inzicht in stemgedrag te maken vóór, tijdens en na de verkiezingen.

 

 

Dashboard

Imagem maakt gebruik van open data van vier verschillende gemeenten: Stichtse Vecht, Amersfoort, Utrecht en Zeist. Hierop bouwen zij een dashboard waar verkiezingsuitslagen per stad/dorp, wijk én stembureau worden gepresenteerd. Daarnaast is het opkomstpercentage en verkiezingsverdeling ook per wijk te zien. In detail kan dus worden bekeken hoe de verkiezingen in de verschillende gemeenten zijn verlopen.

 

Stichtse Vecht Verkiezingsuitslagen – Dit dasboard visualiseert de verkiezingsuitslagen van de gemeentelijke verkiezingen in 2014. In dit dashboard worden de locaties van de stembureaus gevisualiseerd met de daar bijbehorende opkomst. Per stembureau of gemeente kan de opkomst en de stemverdeling geanalyseerd worden.

 

Waarom het handig is om vóór, tijdens en na de verkiezingen een overzichtelijk dashboard te hebben

Partijen kunnen analyseren waar hun stemmen vandaan komen en hoeveel. Hiermee kunnen ze meer grip krijgen op de uitgevoerde campagnes. Denk bijvoorbeeld aan waar moeten we volgende keer intensiever campagne voeren? En welke gebieden hadden met de campagne het meeste effect?

Daarnaast zorgt het dashboard tijdens de verkiezingen ervoor, dat de tussenstand steeds inzichtelijk wordt gemaakt.

 

Met de combinatie van andere open data als demografische gegevens of historische verkiezingsdata wordt het voor toekomstige verkiezingen nog interessanter om dit dashboard te gebruiken.

Het is niet mogelijk om dit dashboard openbaar te stellen. Wilt u het dashboard graag bekijken? Neem dan contact met ons op.